dinsdag 22 september 2009

Frisse luchtVandaag 22 september, zijn we aangekomen in Chamba, op 1300 meter hoogte. Het is nog steds redelijk warm (ca. 30 graden), maar minder vochtig dan de afgelopen dagen in de vlakte.

Gisteren reden we naar Amritsar om daar de Gouden tempel te bezoeken. Absoluut de moeite waard, al was het druk en zeer warm en vochtig. Amritsar is het bolwerk van de Siks, aangangers van deze godsdienst, door 2% van de bevolking aangehangen. Lijkt niet veel. maar is toch zo'n 23 miljoen! Het is een enorm complex, waar iedere dag 100.000 gratis maaltijden aan de armen worden uitgedeeld. Dat is een enomre organisatie, geheel gerund door vrijwilligers. Bergen borden, tonnen met bestek en altijd een vriendelijk iemand om het uit te delen. Afwassen doen ze met de hand.....
Zoierts als brood wordt zelf gebakken in een ouderwetse machine waar per uur 8000 plakjes uitrollen. In de gouden tempel zelf, die een vijver van nectar staat (waar je gezond in kunt worden a la Lourdes), ligt het boek, waar het allemaal om draait en waarvoor altijd een enorme rij beoekers staat om het te bekijken.
Al met al was het gisteren een warme, maar zeer geslaagde dag.
Hier in de bergen in Chamba is het heerlijk... lekker ouderwets hotel met koud water en lekkende wc-potten, missende lakens, maar heerlijk eten, koud bier en een prima stemming. Weinig tot geen toeristen en dat zal de rest van de reis zo blijven. Hopelijk krijg ik dit bericht de " deur uit" want ik ben al 3 keer opnieuw begonnen: internet gaat hier per telefoon. De mooie foto's bewaar ik tot een volgende keer... en wanneer dat zal zijn is zeer de vraag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten